Mirjam Mieras

schetsontwerp OCW penning / 2009

De Jos Brink prijs is een regeringsprijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt aan instellingen of personen die zich buitengewoon hebben ingezet voor de emancipatie van homosexualiteit. Het ministerie van OCW schreef eind 2008 een ontwerpwedstrijd uit voor een kunstwerk over homo-emancipatie. Drie kunstenaars/vormgevers werden uitgenodigd een schetsontwerp te maken. Het ontwerp van Norman Trapman en Eddy Varekamp werd door de jury gekozen.

Sappho van Lesbos bezong ca. 600 v. Chr. de liefde en schoonheid. Van haar gedichten zijn voornamelijk fragmenten overgeleverd. In liefdesgedichten staan drie regels die ook buiten de context beeldschoon zijn. Het citaat schetst een rijk beeld van de natuur.

de dauw ligt schitterend uitgesprenkeld en
rozen zijn ontloken
naast jonge kervel en bloeiende honingklaver

(vertaling Paul Claes)

Wellustig en zinnebeeldig is de beschreven pracht. Veel van Sappho’s woorden zijn, althans in onze tijd, ook erotisch te duiden: dauw, rozen, ontluiken, bloeien. Ik koos voor de vertaling van Paul Claes (met toesteming van uitgeverij Mulenhoff/Manteau) vanwege de jonge kervel en het schitterend uitgesprenkeld.

In mijn penningontwerp voor bij de Jos Brink Prijs staat de liefde centraal. De penning legt niet expliciet de vinger op de pijnlijke plek van moeizame homo-emancipatie en -acceptatie maar keert terug naar de oorsprong, naar liefde als gloedvolle inspiratie. Een verwijzing naar het Christendom, één van de complicerende factoren in de homo-emancipatie, zit versleuteld in de tijdsaanduiding onder Sappho’s naam: ca. 600 v. Chr.

Jos Brink staat genoemd op de bijlage (ook in messing) van de penning maar speelt geen directe rol in het ontwerp. Zijn levensinstelling sluit aan op die van Sappho en vele anderen: liefde als inspiratie tot leven.

Deze penning gaat over het vieren van de liefde.

OC&W / textiel, messing / 2 × 95 mm x 95 mm x 5 mm / oplage: 1

tekst

de dauw ligt schitterend uitgesprenkeld en / rozen zijn ontloken / naast jonge kervel en bloeiende honingklaver

Sappho ca. 600 v. Chr.

Jos Brink prijs / 2009 / stichting X

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Dscn2794
Dscn2797
Dscn2777