Pompe-penning

2012

NVVP / rvs schijf: 100 mm x 4 mm / ebbenhout: 76 mm x 76 mm x 26 mm / oplage: 20 / lettertype: Dolly / m.m.v: Observator Instruments (metaal) / Baumann’s Graveerbedrijf / Brian Sutter (hout) / Studio Kadra (verpakking) / Wyber zeefdruk / Mark Kocera (typografie)

foto’s: Tom Haartsen

Tekst

J.C. Pompe / zure-maltase deficiëntie / nederlandse vereniging voor pathologie

Toelichting

Pathologie is kijken. In de Pompe-penning, die werd ontworpen in opdracht van de NVVP (Nederlandse Vereniging voor Pathologie), staat kijken centraal. Het proces van herkennen, wegen en formuleren is verbeeld in het deksel van de doos waarin de penning ligt. Een speurneus zal het niet ontgaan.

Pathologie is ook materiaal. Weefsel, messen, inkt, paraffine, een objectglaasje van 76 × 26 mm en een microscoop.

De penning is opgebouwd uit een vierkant en een cirkel van ebbenhout en roestvrij staal. De twee onderdelen vormen een object dat op zes manieren kan staan. Schuiven de delen uit elkaar dan wordt verborgen informatie blootgelegd.

De penning draagt de naam van J.C. Pompe omdat hij een inspirerende patholoog was en als enige Nederlands patholoog zijn naam verbond aan een ziekte die hij op het spoor kwam. De erfelijke stofwisselingsziekte is bekend onder de naam zure-maltase deficiëntie, ook wel glycogeenstapelingsziekte type 2, of Ziekte van Pompe.

Joannes Cassianus Pompe (1901- 1945) studeerde medicijnen in Utrecht en publiceerde in1932 als eerste in detail over de aandoening bij kinderen. Van 1939 was Pompe als patholoog werkzaam in het OLVG te Amsterdam totdat hij in 1945 werd gefusilleerd door de bezetter.

De NVVP eert met deze penning personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het klinisch specialisme pathologie.