speldenprik

onderzoek naar tijd (4)

Klimmers weten dat dalen link is. Dalen maakt overmoedig.

De windwijzer op het dak van de Oude Kerk is een engel die op een bazuin blaast. Zij trompettert tegen de wind in. In 2011 werd zij opnieuw verguld. In de zoom van haar jurk staan jaar en firma genoemd. Haar vergulden betekent haar ophalen. De binnenstad kijkt toe hoe iemand de strakke leivlaktes oversteekt, uitrust op een zadeldak en dan weer verder klimt, op naar de nok.

Ze is beeldschoon van dichtbij. De twaalf uitsparingen in het plaatmateriaal waar ze vier eeuwen geleden van werd gemaakt zijn elegant. Ze oogt hedendaags. Afdalen met de ijzeren windwijzer lijkt me een hele opgave. Als je haar op je rug bindt steekt haar bazuin uit boven je hoofd en drukken de linten van haar jurk in je onderrug.

Haar datering is gedaan aan de hand van een tekening uit 1611. Claes Jansz Visscher tekende de Oude Kerk van Amsterdam in dat jaar, met op het dak de windwijzer. Ze is dus van voor die tijd. Waarschijnlijk koos de smid voor heldere contouren omdat hij wist dat zijn windwijzer slechts een blinkende speldenprik is. Tot en met 6 september 2015 is de engel omsloten door een huiskamer op het dak van de kerk, een meesterwerk van Taturo Atzu en van de steigerbouwers.

Rieke Vos schreef een mooi essay over het project. Je krijgt het aangereikt onder aan de steigertrap. Boven, op het dak, in de huiskamer, naast de engel staat een grijze bank waar je het essay kunt lezen. Voor wie het aandurft want de huiskamer wiebelt wel een beetje.

oudekerk.nl